Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 3 (1187) z dn. 18 stycznia 2019r.

Najważniejsze zmiany dotyczące związków zawodowych, które wejdą w życie 1 stycznia 2019r. (cd)

Od 1 stycznia 2019r. zmienią się m.in. progi i podstawa ustalania reprezentatywności związków zawodowych.

Tak było

Tak jest

Reprezentatywną organizacją zakładową jest ta, która:

- należy do centrali związkowej reprezen­towanej w Radzie Dialogu Społecznego i zrzesza co najmniej 7 proc. pracowni­ków zatrudnionych w firmie,

- nie należy do centrali, ale zrzesza co najmniej 10 proc. pracowników zatrudnionych w firmie.

Jeżeli żadna z organizacji nie spełnia tych wymogów, reprezentatywna jest ta organizacja, która zrzesza najwięcej pracowników

Reprezentatywną organizacją zakładową jest ta, która:

- należy do centrali związkowej reprezentowanej w Radzie Dialogu Społecznego i zrzesza co najmniej 8 proc. osób wykonujących pracę zarobkową w firmie,

- nie należy do centrali, ale zrzesza co najmniej 15 proc. osób wykonujących pracę zarobkową w firmie.

Jeżeli żadna z organizacji nie spełnia tych wymogów reprezentatywna jest ta organizacja, która zrzesza najwięcej osób wykonujących pracę zarobkową

Ta zmiana powinna ułatwić prowadzenie dialogu społecznego na szczeblu zakładu pracy. Wzmocni bowiem rolę największych organizacji zakładowych. Powinna także przeciwdziałać rozdrobnieniu związkowemu, które dziś często utrudnia zawieranie porozumień z pracodawcą. Początkowo może wywoływać niepewność co do tego, czy dana organizacja - dotychczas reprezentatywna - spełnia nowe wymogi (także ze względu na zmianę podstawy liczenia liczebności związków)

Przepisy nie przewidują wprost sankcji za zawyżanie liczby członków w celu uzyskania statusu organizacji zakładowej lub reprezentatywności

Wskazywanie wyższej liczby członków związku, niż faktycznie do niego przynależy, będzie zagrożone grzywną