Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 40 (1130) z dn. 3 listopada 2017r.

Jedyny taki konkurs - Mieczysław Gójski

Niedawno (15 października) minął termin zgłaszania przez organizacje związkowe NSZZ "Solidarność" pracodawców ubiegających się o Certyfikat „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” (PPP). Certyfikat w konkursie zainicjowanym w 2008r. przez NSZZ „Solidarność”, oraz prezydenta Lecha Kaczyńskiego, który jego pierwszą edycję objął honorowym patronatem.

Od tamtej pory, co roku patronat nad nim sprawuje każdy kolejny, aktualnie urzędujący prezydent RP. Celem tego ogólnopolskiego konkursu jest promowanie pracodawców, którzy wyróżniają się stosowaniem dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy, zasad BHP, jak też stabilnością zatrudnienia oraz tworzeniem w swych firmach dobrego klimatu do zrzeszania się w związki zawodowe. Kapituła Konkursu składa się z przedstawicieli Kancelarii Prezydenta RP, Głównego Inspektora Pracy, Rady Ochrony Pracy, oraz NSZZ "Solidarność". Zasiadają więc tam ludzie reprezentujący różne środowiska i profesje: od polityków zaczynając, przez urzędników administracji państwowej, inspektorów GIP na pracodawcach i związkowcach kończąc. Kapituła certyikatem „PPP” wyróżnia corocznie kilku (góra kilkunastu) pracodawców. A wśród laureatów jest także całkiem bogata reprezentacja firm z naszego regionu. Na początku tegoroku laureatem (po raz drugi) została Kopalnia Wapienia „Morawica”, a wcześniej między innymi: Świętokrzyskie Centrum Ratownictwa Medycznego i Transportu Sanitarnego w Kielcach, „Odlewnie Polskie”w Starachowicach, DPS Włoszczowa, CNS ISKRA w Kielcach, czy też takie szacowne firmy jak: Skarżyskie MESKO, MPK w Kielcach, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (siedzibą KZ NSZZ "Solidarność" są Kielce), czy też „Dolina Nidy” w Pińczowie. W Polsce, niemalże zawodowo promowaniem pracodawców (dzięki podobnym - konkursowym formom) próbują zjmować się różne firmy, organizacje czy środowiska. Najczęściej są to jednak środowiska o charakterze gospodarczo - biznesowym. I już na pierwszy rzut oka, na podstawie ogólnodostępnych informacji, wyczuwalna jest tam wspólna prawidłowość. Zazwyczaj, nawet wtedy, gdy pracodawca oceniany jest w nich pod kątem relacji z pracownikami (np. związkami zawodowymi czy radą pracowników), to ocenę pozostawia się głównie samym pracodawcom, ewentualnie innym przedstawicielom świata biznesu. Samych pracowników, którzy mieliby zapewne w tej kwestii coś istotnego do powiedzenia, niestety o zdanie się nie pyta, bo w kapitułach tych konkursów zwyczajnie ich brakuje. Zaintrygowany tematem postanowiłem poświęcić trochę więcej czasu, aby (głównie w sieci) jeszcze poszperać, pogłebiając temat. W znalezionych, bez większego trudu, informacjach o kilku tego typu konkursach, niestety nie było tam niczego, co mogłoby zmienić moje zdanie w tej kwestii. W organizowanych przez środowiska biznesowe (gospodarcze) konkursach, gdzie np. obok innowacyjności czy innych parametrów (bardziej społecznych) pod uwagę bierze się także dobre relacje pracodawcy z pracownikiem, o wyborze laureatów decydują ludzie biznesu, czasami razem z przedstawicielami swiata nauki, czy specami od HR-u. Potwierdziło się, że brakuje tam tych, którzy szczególnie w temacie relacji pracodawcy z pracownikiem mieliby wiele do powiedzenia. W kapitułach tych konkursów nie natrafiłem, nawet na jednego, symbolicznego przedstawiciela związku zawodowego, który zaprezentowałby tam zdanie pracowników.

Wracając na zakończenie do konkursu „PPP” to można śmiało powiedzieć, że jest on jednym z (naprawdę nielicznych) konkursów promujących pracodawców, gdzie to pracownicy mają praktyczny wpływ na ich ocenę. A już z całą pewnością jest to jedyny tego typu konkurs, gdzie pracodawcę nominują sami pracownicy poprzez swoje zakładowe organizacje związkowe. Dlatego tym bardziej warto o nim pamiętać i śledzić rozstrzygnięcia. Ogłoszenie wyników tegorocznej edycji, już w pierwszym kwartale przyszłego roku