Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 41 (1131) z dn. 10 listopada 2017r.

Dla niebojących się myśleć

Po rocznej przerwie, swoje spotkania zainaugowało Kieleckie Forum Myśli Chrześcijańskiej - "Studnia". Organizatorami tej inicjatywy jest młode pokolenie księży profesorów Wyższego Seminarium Duchownego w Kielcach: Paweł Tambor, Miłosz Hołda, Marcin Kowalski, Tomasz Siemieniec, Rafał Dudała, oraz Adam Wilczyński.

Organizatorzy w czterech blokach tematycznych proponują wykłady i dyskusje, podczas których słuchacze będą mogli pogłębić swoją wiedzę religijną, opartą o filozofię, duchowość, teologię oraz nauki społeczne (KNS). Spotkania odbywają się w kieleckim Seminarium w soboty, dwa razy w miesiącu a każde z nich będzie się składało z dwóch 45-minutowych wykładów prowadzonych zarówno przez profesorów kieleckiego Seminarium jak też przez naukowców zapraszanych z różnych ośrodków akademickich naszego kraju. Każdy wykład kończy się żywą godzinną dyskusją. A poszczególne miesiące będą dedykowane innemu, ważnemu dla Kościoła tematowi przewodniemu. (więcej na: http://wsd.kielce.pl/studnia/). Pierwsze zajęcia, (nowej edycji) odbyły się 28 X br. i poświęcone zostały próbie znalezienia odpowiedzi na pytanie: "Czy rozum jest w ogóle dobrym narzędziem do zajmowania się wiarą?" Spotkanie rozpoczał wykład ks. doktora Pawła Tambora - rektora kieleckiego seminarium, który starał się m.in. wyjaśnić, czym jest mądrość. Temu zagadnieniu miało służyć pytanie (dość prowokacyjne) będące jednocześnie tytułem jego wykładu: "Czy Pismo Święte rzeczywiście proponuje nam głupotę?" Drugi wykład: „Objawienie naturalne. Do czego można dojść własnym rozumem?”, poprowadził ks. dr Miłosz Hołda. Na koniec, uczestnicy spotkania próbowali wspólnie dokonać analizy tekstu „Wykład z Ratyzbony” papieża Benedykta XVI. Organizatorzy zapraszają do uczestnictwa w Forum, do współtworzenia tej nowej i ważnej inicjatywy w naszym regionie. Zapewniają jednocześnie, że ich propozycja jest skierowana do wszystkich, bez względu na wiek czy profesję - do każdego kto tylko chciałby poszerzać swoją religijną wiedzę.

Warto przy tej okazji także pamiętać, że „Solidarność” jest związkiem chadeckim, w działaniu kierującym się (zobowiązuje nas do tego Statutu NSZZ „Solidarność”) wartościami chrześcijańskimi i katolicką nauką społeczną. Zatem każda inicjatywa dotycząca tej tematyki, a w szczególności odnosząca się do katolickiej nauki społecznej w naszym związkowym środowisku powinna być przyjęta z akceptacją.

(ej)