Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 41 (1178) z dn. 9 listopada 2018r.

Chwała bohaterom - Kazimierz Pasternak

100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości

Jubileusz 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości jest dla nas, Polaków powodem do dumy, satysfakcji i zatroskania o Jej przyszłość. Związane z jubileuszem rocznicowe wydawnictwa, wystawy, okolicznościowe koncerty, prelekcje, wyczyny sportowców jedynie wzbogacają ofertę narodowego dziękczynienia za odzyskaną po ciężkich latach zaborów niepodległości. Łatwo nie było. Zawsze trudniej odbudować, odzyskać niż utracić. Utraconej niepodległości nie otrzymaliśmy 100 lat temu w darze od nikogo. Nie było szczególnej woli wielkich tego świata, aby Polskę ponownie przywrócić na mapy Europy. Polacy nigdy nie zrezygnowali z batalii o odzyskanie niepodległości. Próbowali powstańczych zrywów krwawo przez zaborców tłumionych. Walczyli w szeregach armii zaborców, z nadzieją na niepodległość utraconej ojczyzny. Ludzie pióra, kompozytorzy, przedstawiciele nauki z polskim narodem budowali podwaliny przyszłej Polski, ratując język polski, kulturę i wszystko to, co narodowy fundament stanowiło. Nie bez znaczenia dla niepodległości okazały się odradzające się oddziały wojskowe w wykonaniu polskich ochotników z Józefem Piłsudskim na czele. Pomocne okazały się dyplomatyczne umiejętności Romana Dmowskiego, Ignacego Paderewskiego, potrafiących zawalczyć o narodową sprawę na salonach międzynarodowych potęg ze Stanami Zjednoczonymi i Francją włącznie. Zakończona I wojna światowa z milionami ofiar po stronie zaborców stworzyła szanse dla Polski w drodze ku jej niepodległości. 11 listopada 1918 roku był dniem narodowego świętowania, biało-czerwonych flag, entuzjazmu rodzącej się niepodległości, której symbolem okazał się Józef Piłsudski, Naczelnik Państwa, przyszły marszałek, któremu dwa lata później, wspólnie z bohaterskimi żołnierzami i wizjonerskimi dowódcami udało się odeprzeć nawałnicę bolszewików na Polskę.

Zwycięstwo to, zwane również „Cudem nad Wisłą”, okupione zostało kolejny raz śmiercią tysięcy polskich żołnierzy z księdzem Ignacym Skorupką na czele. W krótkim, do 1939 roku czasie udało się odbudować kraj, ujednolicić system administracyjny, odbudować podstawowe sektory gospodarcze, uruchomić od podstaw Centralny Okręg Przemysłowy i rozwinąć nowoczesny port morski w Gdyni. Markowym wynalazkiem była „Lux Torpeda” - pociąg o znakomitych parametrach technicznych na owe czasy.

II wojna światowa i powojenny totalitaryzm komunistyczny przerwał niepodległościowy rozkwit Polski na ponad 50 lat. Polacy nigdy nie zaakceptowali narzuconego terroru. Wielokrotnie stawali na barykadzie podejmując walkę z komunistycznymi oprawcami. Płacili za to cenę życia, utraty zdrowia, represji i więzień. Kolejne pokolenia Polaków kontynuowały sztafetę zrywów ku niepodległości, wbrew tym, dla których socjalizm oznaczał dobrobyt. Do dzisiaj nie są znane rzeczywiste skutki dramatu Polaków w walce o niepodległość, również tych z pokolenia Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego, kapłanów wspierających niepodległościowe batalie, ludzi różnych stanów, zawodów, zdradziecko oszukanych i zamordowanych.

Lekcja z niepodległości do odrobienia ciągle przed nami każdego dnia. Niepodległość jest zobowiązaniem dla współczesnego i przyszłych pokoleń Polaków.