Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 44 (1134) z dn. 1 grudnia 2017r.

Radio eM w nowej siedzibie - Kazimierz Pasternak

Po 25 latach działalności na kieleckim Wzgórzu zamkowym, w bezpośrednim sąsiedztwie kieleckiej Bazyliki Katedralnej, rozgłośnia radia eM zmieniła siedzibę lokując się w ścisłym centrum Kielc, w bezpośrednim sąsiedztwie pomnika Henryka Sienkiewicza, u początku głównej arterii Kielc noszącej nazwisko autora trylogii. Uroczyste otwarcie i poświęcenie rozgłośni miało miejsce 15 listopada 2017 roku. Dyrektor – założyciel początkowo radia Jedność, następnie radia Plus i obecnie radia eM - ksiądz Leszek Skorupa witając uczestników uroczystości nawiązał do pierwszych dni, wcale nie łatwych, jakie towarzyszyły tworzeniu radia eM. Biskup Ordynariusz Kielecki Jan Piotrowski wskazał w krótkim wystąpieniu źródła misji jaką mają do wykonania dziennikarze pracujący w rozgłośni radia eM gratulując dotychczasowych wyników i życząc dalszych osiągnięć dla dobra zarówno słuchaczy, do których również biskup należy jak i przyszłych pokoleń mieszkających na Świętokrzyskiej Ziemi. Głos zabrał także między innymi Wojciech Lubawski – Prezydent Kielc przypominając zebranym dzień inauguracji ówczesnego Radia Jedność, w której brał udział. Następnie biskup ordynariusz dokonał poświęcenia pomieszczeń rozgłośni zapoznając się z wyposażeniem i głównym studiem rozgłośni. Wśród licznych gości obecni na uroczystości byli również Mieczysław Gójski – Zastępca Przewodniczącego Zarządu Regionu Świętokrzyskiej „Solidarności”, kierujący na co dzień Działem Promocji oraz Andrzej Pawlik – rzecznik prasowy i piszący te słowa, mieli okazję do zapoznania się z technicznymi nowinkami jakie są do dyspozycji dziennikarzy rozgłośni. W rozmowie z Piotrem Michalcem – dziennikarzem, na co dzień kierującym od 21 lat pracą rozgłośni, mieli okazję zapoznać się zarówno z historią jak i współczesnością tego radia. Wszyscy chyba bez wyjątku byli pod wrażeniem nowocześnie wyposażonego głównego studia rozgłośni.

A tego radia warto słuchać. Dla fanów historii i nie tylko godne polecenia są dla przykładu audycje prowadzone przez red. Katarzynę Bernat. Są również inne wartościowe audycje z bezpośrednimi transmisjami Mszy świętych i pojedynków sportowych. Pozostaje życzyć dziennikarzom Radia eM zwiększenia zasięgu i rosnącej liczby słuchaczy.