Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 44 (1134) z dn. 1 grudnia 2017r.

Barbórka A.D. 2017 - Kazimierz Pasternak

Szczęść Boże!

4 grudnia - patronalny dzień Świętej Barbary – patronki górników. Jej wizerunki, figury są u bram wjazdowych kopalni, na placach produkcyjnych, w budynkach kopalni i świątyniach gdzie górnicy wraz z rodzinami gromadzą się na modlitwie.

Swej patronce powierzają każdą szychtę, kolejny dzień, miesiąc, rok. Nie chcą być sami w swojej trudnej pracy. Nigdy nie są pewni czy dane im będzie szczęśliwie wyjechać, zakończyć szychtę, spotkać się z najbliższymi. W kopalniane chodniki, kilkaset metrów pod ziemią docierają codziennie szalenie pędzącą w dół windą. Są wyposażeni w niezbędny sprzęt ochronny i lampę górniczą. Są przeszkoleni. Prowadzą ich wytrawni, doświadczeni sztygarzy. Mają do pomocy nowoczesne maszyny i sprzęt towarzyszący. Jednak to za mało, aby być pewnym, że nic się tragicznego, niespodziewanego nie stanie. Tu z pomocą przychodzi ich patronka. Ich Szczęść Boże wypowiadane codziennie, pewnie i głośno, we wzajemnych relacjach bez wątpienia dodaje otuchy i wiary. Uspokaja ich i rodziny. Tak jest od wieków. Niebezpieczeństwo w kopalniach ciągle jest wielkie. Co roku na stanowiskach górniczych giną ludzie. Nie brakuje dramatycznych zdarzeń. Człowiek – górnik w zderzeniu z metanem, tąpnięciami jest bezradny. Ryzyko to można jedynie minimalizować. Nie sposób jednak tych zagrożeń całkowicie uniknąć. To problem nie tylko krajowego, ale i światowego górnictwa. Zagrożenia, ciężkie, ryzykowne warunki pracy nie omijają górników – skalników. Jest ich solidna liczba w kopalniach zlokalizowanych na terenie regionu świętokrzyskiego. To tu wydobywana jest siarka z pokładów górniczych, skały wapienne służące do produkcji cementu i wapna oraz te służące do budowy dróg, oraz stosowanych w przetwórstwie cukrowniczym i przy produkcji stali. W swoje święto podczas górniczych galówek, okolicznościowych akademii jest okazja na refleksję i relaks. Stąd tradycja górniczych karczm, gdzie nie brakuje zabawy, dowcipów i dobrej muzyki. Najlepsi otrzymują odznaczenia państwowe i resortowe. Zawsze ich świętowanie poprzedzone jest udziałem we mszy świętej. To już tradycja. Niestety restrukturyzacyjne procesy, rynkowe uwarunkowania coraz dotkliwiej ograniczają liczbę górniczych orkiestr, dodatkowo uświetniających obchody górniczego święta. Górnicy ze świętokrzyskiego chyba nie posiadają żadnej. 11 listopada byliśmy świadkami w Kielcach koncertu orkiestry dętej z Cementowni Chełm. Pytanie, czy na 100-lecie odzyskania niepodległości znajdzie się chociażby jedna kopalnia, może samorząd gminy z kopalnią związany, aby postawić na tego rodzaju rozwiązanie. Morawica, tamtejsza orkiestra samorządowa nie zapomina o górnikach. Może inne gminy pójdą tym śladem.

Górnikom, ich rodzinom z racji Barbórki zdrowia i szczęścia życzymy.