Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 47 (1137) z dn. 22-29 grudnia 2017r.

U progu biskupiej drogi - Kazimierz Pasternak

Diecezja kielecka wzbogaciła się o kolejnego,w swojej długiej historii,biskupa pomocniczego, którym jest na mocy Bulli Nominacyjnej Papieża Franciszka, ksiądz Andrzej Kaleta, ostatnio pełniący posługę ojca duchowego i wikariusza biskupa kieleckiego do spraw stałej formacji prezbiterów. Uroczysta eucharystia wraz z obrzędem święceń biskupa odbyła się 9 grudnia 2017 roku w kieleckiej Bazylice Katedralnej, pod przewodnictwem Jego Eminencji Księdza Kardynała Stanisława Dziwisza. Głównym szafarzem święceń był Biskup Kielecki – Jan Piotrowski w obecności współkonsekratorów Ks. Abp Salvatore Peunacchio – Nuncjusza Apostolskiego w Polsce i Ks. Abp Marka Jędraszewskiego – Metropolity Krakowskiego. Dewizą życiową nowego biskupa jest Fidelitas (wierność), która jest zachętą skierowaną do wszystkich ludzi, by trwając w wierności Bogu i Kościołowi, kierowali się nią także w sprawach ludzkich (wierność w rodzinie, małżeństwie)i dążyli do ostatecznego celu życia, jakim jest zbawienie. W swój herb Ksiądz Biskup wpisał więc misję pasterską, którą pojmuje jako służbę słowu Bożemu i Kościołowi w duchu wierności Chrystusowi,jaką charakteryzował się święty Andrzej – patron biskupa. Homilię do licznie zgromadzonych uczestników liturgii,z udziałem licznej grupy księży, zgromadzeń zakonnych, parlamentarzystów, przedstawicieli nauki, stowarzyszeń a także NSZZ "Solidarność" na czele z Waldemarem Bartoszem – przewodniczącym, wygłosił Kardynał Stanisław Dziwisz, wieloletni, bliski współpracownik świętego Papieża Jana Pawła II. W homilii przypomniał krótką historię diecezji, nawiązał do Fidelitas – dewizy życiowej nowego biskupa i przypomniał podstawowe wyzwania,jakie realizuje w swoim posługiwaniu każdy biskup. Głos zabrał także u końca uroczystości nowo wyświęcony biskup Andrzej Kaleta. Przedstawiciele różnych stanów i zawodów złożyli księdzu biskupowi tradycyjne życzenia. Delegacja Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" – wraz z życzeniami, przekazała w darze ikonę św. Andrzeja – patrona biskupa.