Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 47 (1137) z dn. 22-29 grudnia 2017r.

Jacek Kaczmarski – po raz czternasty - Kazimierz Pasternak

Finał przeglądu twórczości poety, pieśniarza, kompozytora i legendarnego barda Solidarności – Jacka Kaczmarskiego odbył się 9 grudnia 2017 roku na kilka dni przed rocznicą zbrodni stanu wojennego w Kazimierskim Ośrodku Kultury już po raz czternasty. To swoisty fenomen niespotykany chyba w kraju. Co roku organizatorami przeglądu są ośrodek Kultury w Kazimierzy Wielkiej w ścisłej współpracy z Organizacją Związkową NSZZ Solidarność Pracowników Oświaty i Wychowania kierowanej od lat przez Kol. Romana Litwiniuka, pełnego pomysłów i lokalnych inicjatyw. W kolejnych odsłonach przeglądu poprzedzających finał i specjalny koncert upamiętniający 36 rocznicę zbrodni stanu wojennego uczestniczyło 44 młodych utalentowanych wykonawców. Na podium recytatorów twórczości Jacka Kaczmarskiego znaleźli się: Kacper Sambór z Publicznego Gimnazjum Samorządowego w Kazimierzy Wielkiej (I miejsce) za wykonanie utworu „Lot Ikara”, Maria Sobieraj ze szkoły w Cieszkowicach (II miejsce) za recytację wiersza „Twoja twarz” i Gabriela Żulichowska z kazimierskiego gimnazjum (III miejsce) za wiersz „Elegia dla mojego pokolenia”. Wyróżnieniami w grupie recytatorów zostały uhonorowane: Gabriela Stokłosa i Amelia Kuchnecka. W konkursie piosenki na najwyższym stopniu podium uplasowała się Aleksandra Radosz z Liceum Ogólnokształcącego w Kazimierzy Wielkiej za wykonanie utworu „Kara Barabasza”. Drugie miejsce zajęła Martyna Bugaj ze szkoły w Wielgusie za wykonanie utworu „Powrót”. Wreszcie trzecie miejsce na podium wykonawców pieśni Jacka Kaczmarskiego zajęła Julia Pasternak z Zespołu Szkół nr 1 w Pińczowie. Wyróżnienie przypadło dla duetu wokalnego Natalia Kowlska i Natalia Deszcz. Wszyscy laureaci i ich nauczyciele zostali nagrodzeni.

Specjalny finał, sobotni koncert laureatów został poprzedzony okolicznościowymi wystąpieniami burmistrza Adama Bodziocha, starosty kazimierskiego Jana Nowaka, niżej podpisanego i prof. Wiktora Adamusa z Uniwersytetu Jagiellońskiego, nawiązując zarówno do twórczości Jacka Kaczmarskiego – barda Solidarności jak i dramatycznych dni stanu wojennego wymierzonego w Naród, spragnionego niepodległości i 10 milionowy Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Solidarność. Czesław Kowalski – Dyrektor Kazimierskiego Ośrodka Kultury zadbał o sprawny przebieg koncertu finałowego. Zwieńczeniem, swoistym zamknięciem sobotniego koncertu było oddanie hołdu ofiarom stanu wojennego minutą ciszy i odśpiewanie przez Laureatów wspólnie ze zgromadzoną publicznością pieśni zatytułowanej „Mury”, będącej hymnem Solidarności w latach 80-tych. Na 10 grudnia 2018 roku została zaplanowana kolejna, jubileuszowa XV edycja Przeglądu Twórczości Jacka Kaczmarskiego w roku 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.