Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 47 (1184) z dn. 21/28 grudnia 2018r.

37. rocznica stanu wojennego

W 37. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego przedstawiciele Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" w ramach pamięci o tamtych dramatycznych chwilach i ofiarach złożyli kwiaty przed tablicą znajdującą się na murach aresztu śledczego w Kielcach (Kielce-Piaski) upamiętniającą około 500 osób, które zostały tam uwięzione po wprowadzeniu stanu wojennego. Kwiaty zostały złożone również przed tablicą w kieleckim CHEMARZE, którego 11 ówczesnych pracowników, członków „Solidarności” było internowanych w stanie wojennym.

Po południu, w kieleckiej Bazylice Katedralnej będzie sprawowana uroczysta Msza św. pod przewodnictwem Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego w intencji wszystkich ofiar stanu wojennego. Po nabożeństwie uczestnicy uroczystości złożą kwiaty przed figurą błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, kapelana „Solidarności” jednego z męczenników zamordowanych w stanie wojennym.

Obchody 37. rocznicy wprowadzenia w Polsce stanu wojennego organizowane są również w Delegaturach Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność".