Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 8 (1145) z dn. 23 lutego 2018r.

1 Marca – Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych jest świętem państwowym wyrażającym hołd dla żołnierzy niepodległościowego podziemia, walczących w latach 1944-1963 przeciwko narzuconej przez sowietów komunistycznej władzy.

1 marca 1951r. w Warszawie wykonano wyroki śmierci na siedmiu członkach IV Komendy Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”: Łukaszu Cieplińskim, Mieczysławie Kawalcu, Józefie Batorym, Adamie Lazarowiczu, Franciszku Błażeju, Karolu Chmielu i Józefie Rzepce. Zrzeszenie było następcą Armii Krajowej, ostatnim ogólnopolskim koordynatorem „Walki o Wolność i Niezawisłość Polski z nową sowiecką okupacją”. Rocznica tego wydarzenia od 2011r. obchodzona jest, jako Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”, poświęcony żołnierzom antykomunistycznego podziemia po II wojnie światowej. Ostatni „Żołnierz Wyklęty” w Polsce – Józef Franczak ps. „Lalek” – zginął w obławie na Lubelszczyźnie 21 października 1963r.

Święto ustanowił Sejm RP 3 lutego 2011r. Inicjatywę ustawodawczą podjął w 2010r. śp. prezydent Lech Kaczyński.