Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 8 (1145) z dn. 23 lutego 2018r.

Moja Niepodległa

l marca br. w Kieleckim Centrum Kultury odbędzie się koncert zatytułowany „Moja Niepodległa”, którego organizatorem jest Delegatura Instytutu Pamięci Narodowej w Kielcach we współpracy ze Stowarzyszeniem PASSIONART. Patronat honorowy nad tym przedsięwzięciem objął Przewodniczący Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" Waldemar Bartosz.

Koncert jest organizowany dla uczczenia 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości. Nawiązuje do takich wydarzeń jak Konfederacja Barska, Legiony Polskie, Powstania Listopadowe i Styczniowe, I i II Wojna Światowa, ukazanie fenomenu Armii Krajowej i Żołnierzy Niezłomnych oraz „Solidarności”. Widzowie będą mieli możność uczestniczenia w muzycznej podróży przez blisko 250 lat nieprzerwanych polskich zmagań prowadzonych w imię odzyskania wolności i niepodległości Polski.

W koncercie wezmą udział finaliści II Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Niezłomnej im. Henryka Rasiewicza „KIMA" z terenu województwa świętokrzyskiego.

Muzycy ze Stowarzyszenia PASSIONART dwukrotnie zaprezentują się w Kieleckim Centrum Kultury: o godz. 12.00 dla uczniów szkół z województwa świętokrzyskiego, natomiast o godz. 18.00 dla wszystkich zainteresowanych.

Wstęp jest wolny.