Stanowisko nr 1/2021 Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ Solidarność z dn. 13 stycznia 2021r. w sprawie sytuacji pracowniczej w Mesko S.A.

dodano: 2021-01-13

Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” wyraża niepokój sytuacją pracowniczą w Mesko S.A. z siedzibą w Skarżysku-Kamiennej.
Trwające od kilku miesięcy niepokoje spowodowały zrozumiałą reakcję związków zawodowych. Przeprowadzone referendum w dn. 12 stycznia br. wśród pracowników Meska jednoznacznie potwierdza konieczność wprowadzenia postulowanych przez związki zawodowe zmian w tym przedsiębiorstwie.
Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” w pełni popiera stanowisko związkowe poparte przez ponad 80 procent pracowników Meska i apeluje do władz państwowych nadzorujących funkcjonowanie tego przedsiębiorstwa o poważne potraktowanie tych niepokojów i podjęcie oczekiwanych decyzji.
Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” deklaruje wsparcie wszystkich działań przeprowadzonych przez organizacje związkowe w Mesko.

Za Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”
Waldemar Bartosz