Podzielmy się wspomnieniami o swojej aktywności opozycyjnej

dodano: 2021-10-04

W związku z realizowanym przez Instytut Pamięci Narodowej Delegaturę w Kielcach projektem nagrywania relacji świadków historii zwracamy się do działaczy Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" do podzielenia się wspomnieniami o swojej aktywności opozycyjnej, udziale w strajkach, demonstracjach, stanie wojennym, podziemnym druku i kolportażu, wyborach i innych ważnych wydarzeniach lat ‘80. w Kielcach i pozostałych miastach naszego regionu.W ramach wspomnianego projektu IPN realizuje nagrania notacji ze świadkami historii, a następnie je archiwizuje. Metoda ta, przez unikatowe poznawanie życia jednostki, pozwala lepiej rozumieć historyczne i społeczne losy narodu. W relacjach świadków uchwycony jest bowiem autentyzm i emocje, których nie odda tekst zamieszczony w dokumentach czy książkach. Właściwie utrwalone wspomnienia są niezwykle ważnym nośnikiem wiedzy o czasach minionych, także w skali regionalnej.

Zgłoszenia można kierować do p. Edyty Krężołek z Referatu Edukacji Narodowej Delegatury IPN w Kielcach. tel. 696 826 381 wew. 101. e-mail: edyta.krezolek@ipn.gov.pl