Jubileuszowy, XXX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność"

dodano: 2022-05-23

Prezydent RP Andrzej Duda oraz metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski będą uczestniczyć w jubileuszowym, XXX Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ „Solidarność”, który odbędzie się 26-27 maja 2022r. w Zakopanem.
Zjazd rozpocznie się koncelebrowaną mszą świętą w Sanktuarium Narodowym Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach, której przewodniczyć będzie Jego Ekscelencja abp Marek Jędraszewski. Wśród koncelebransów będzie również m.in.: bp Marian Florczyk– przewodniczący Rady Episkopatu ds. Społecznych.
Istotnym punktem XXX Krajowego Zjazdu Delegatów będą zmiany w statucie Związku i w ordynacji wyborczej.
Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”, to najwyższa władza stanowiąca naszego Związku. W Zakopanem obradować będą delegaci wybrani przez regionalne walne zebrania delegatów oraz przewodniczący zarządów regionów, przewodniczący rad krajowych sekretariatów branżowych, przewodniczący Rady Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów oraz członkowie Prezydium Komisji Krajowej. Region Świętokrzyski NSZZ „Solidarność” reprezentować będzie 9 delegatów na ogólną liczbę 308.

DELEGACI na Krajowy Zjazd Delegatów z Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność":

1. Waldemar Bartosz
2. Dróżdż Joanna