Stanowisko Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” z dn. 11.06.2019r. w/s Odlewnia Chemar w Kielcach

dodano: 2019-06-11

Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego  NSZZ „Solidarność” wobec braku jakichkolwiek satysfakcjonujących decyzji właścicielskich zmierzających do sanacji a w konsekwencji uratowania miejsc pracy w Odlewni Chemar w Kielcach, postanawia  z dniem dzisiejszym rozpocząć protest.
Zwracamy się w pierwszej kolejności do wszystkich organizacji związkowych o kierowanie swoich wystąpień w tej sprawie do: Kancelarii Premiera RP, Ministra Energii i Agencji Rozwoju Przemysłu.
Niezrozumiały brak w/w decyzji w stosunku do ostatniej już spółki Skarbu Państwa w Kielcach, grozi upadłością firmy, a co za tym idzie spowoduje negatywne konsekwencje społeczne i gospodarcze.
Region Świętokrzyski NSZZ „Solidarność” od co najmniej 7 maja b.r. monituje instytucje państwa polskiego mające charakter właścicielski bądź pomocowy. Apelujemy więc do szerszych kręgów społecznych – związkowców i ludzi dobrej woli – ratujmy Odlewnie Chemar. Swoiste „Milczenie owiec” nie może być odpowiedzią na inercję decydentów.

Za Prezydium
Zarządu Regionu Świętokrzyskiego