KONFERENCJA „SOLIDARNOŚCI” NAUCZYCIELSKIEJ I BAL BELFRA

dodano: 2020-02-11

O tym, że pracownicy oświaty, nauczyciele, instruktorzy Domu Kultury potrafią dobrze się bawić nie tylko z młodzieżą szkolną, ale także we własnym gronie można było się przekonać na Balu Belfra zorganizowanym przez "Solidarność Nauczycielską" w Staszowie 8 lutego 2020 roku.
Spotkanie rozpoczęło się od okolicznościowej konferencji poświęconej 40. rocznicy powstania NSZZ "Solidarność" i działalności związkowej na terenie placówek oświatowych i kulturalnych objętych działaniem Międzyszkolnej Komisji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" w Staszowie. Wśród około 300 członków zrzeszonych w tej organizacji, większość (254 osoby), stanowią czynni pracownicy.
Marek Poniewierka - przewodniczący MKOiW NSZZ "Solidarność" w Staszowie przybliżył historię powstania NSZZ "Solidarność", obecne problemy dotyczące pracowników, którymi zajmuje się Związek i plany na przyszłość. Mówił: „W swojej działalności staramy się być wierni wartościom, które przyświecały "Solidarności" od samego początku, które sprawiły, że "Solidarność" stała się wtedy wielomilionowym pokojowym ruchem. "Solidarność", która powstała w 1980 roku, była protestem przeciw niesprawiedliwości, powstała w obronie godności ludzkiej, obywatelskiej, pracowniczej, cały czas upominała się o odzyskanie przez Polskę pełnej niepodległości. Bez "Solidarności" nie byłoby upadku komunizmu. „Solidarność” od samego początku była ruchem patriotycznym i chrześcijańskim. Robotnicy w czasie strajków wystawiali na bramach swoich zakładów portrety Jana Pawła II, organizowali Msze święte na terenie zakładów, wymusili cotygodniową transmisje Mszy św. w Polskim Radiu, domagali się wolności religijnej. Patronem "Solidarności" jest bł. ks. Jerzy Popiełuszko.
W tym roku obchodzimy dwie ważne polskie rocznice: setną rocznicę Cudu nad Wisłą z 1920 roku, który uratował Polskę przed bolszewicką nawałą i 40. rocznicę powstania "Solidarności" w 1980 roku, która przeciwstawiła się systemowi komunistycznemu.
Bez "Solidarności" nie mielibyśmy dziś wolnej Polski, a także być może rozszerzonej Unii Europejskiej. Dlatego trzeba, w tym rocznicowym roku, przypomnieć o tym wydarzeniu młodzieży szkolnej i mieszkańcom powiatu staszowskiego. Jest to rocznica radosna, bo zakończona zwycięstwem".
W spotkaniu wziął udział poseł Marek Kwitek, który był przez wiele lat nauczycielem historii w Collegium Gostomianum w Sandomierzu i przewodniczącym sandomierskiej "Solidarności Nauczycielskiej". Podczas swojego wystąpienia przekazał uczestnikom spotkania najnowsze informacje dotyczące działań Rządu i Parlamentu w zakresie prawa pracowników do godziwego wynagrodzenia i warunków pracy.
Burmistrz Staszowa, Leszek Kopeć złożył związkowcom NSZZ "Solidarność" życzenia z okazji Jubileuszu.
Zaraz po odśpiewaniu "Sto lat", zabrzmiała filmowa piosenka "Czterdzieści lat minęło" i kultowy utwór "Solidarność" w wykonaniu Marka Grechuty.
Po konferencji, 150 uczestników okolicznościowego "belferskiego spotkania", przy dźwiękach muzyki serwowanej przez Kati Ka, bawiło się niemal do samego rana.
Marek Poniewierka