Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 13 (1240) z dn. 27 marca 2020r.

ROZWAŻANIA BIBLIJNE

V Niedziela Wielkiego Postu
Rok A (29 marca 2020 r.)
Ez 37, 12-14
Rdz 8, 8-11
Ewangelia J 11, 1-45

Dwa światy
Człowiek, który był przyjacielem Jezusa, który z Nim zasiadał do stołu umarł. Wskrzeszony przez Chrystusa wraca do życia. Przyjdzie jednak dzień, że na dobre pożegna się z tym światem. Każdy z nas pozostawi swój doczesny świat. Pozostawimy pełne lodówki, wygodne mieszkania, długie listy kanałów telewizyjnych. W dzisiejszej Ewangelii ścierają się dwa światy: doczesność, wraz ze swymi potrzebami, przyjemnościami, złudzeniem stabilizacji i wielkości, oraz wieczność, która jest ostatecznym celem człowieka. Te dwa światy wciąż walczą o serce i umysł każdego z nas. One motywują nas do konkretnych działań. Co jest teraz dla nas najważniejsze? Sprzątanie, dekorowanie mieszkań, zakupy i wypieki bo święta już blisko? A może cenniejsze jest dobro naszej duszy szczególnie teraz, kiedy dotyka nas nadzwyczajna sytuacja związana z pandemią wirusa SARS-CoV-2? Dlatego przystąpimy do spowiedzi, odprawimy Drogę Krzyżową, zaśpiewamy Gorzkie Żale. Pamiętajmy, że świat na pewno kiedyś się skończy. Przeminie czas marketów, zakupów, oglądania telewizji. Wciąż mamy jednak przed sobą perspektywę wieczności i przebywania z Bogiem, które nie będzie miało końca.

Ks. Krzysztof  Tkaczyk
Wikariusz Parafialny