Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 14 (1287) z dn. 9 kwietnia 2021r.

ROZWAŻANIE BIBLIJNE

II Niedziela Wielkanocna, czyli MIŁOSIERDZIA BOŻEGO, rok B, 11.04.2021 r.
Dz 4, 32-35 Jeden duch i jedno serce wspólnoty chrześcijańskiej
Ps 118(117), 1 i 4. 13-14. 22 i 24 (R.: por. 1a) Dziękujcie Panu, bo jest miłosierny.
1 J 5, 1-6 Naszą siłą jest nasza wiara
Akl. przed Ew.: J 20, 29
Uwierzyłeś Tomaszu, bo Mnie ujrzałeś;
błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
J 20,19-31 Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli

CHRYSTUS UKRZYŻOWANY i  ZMARTWYCHWSTAŁY JEST ZAWSZE MIŁOSIERNY!
Dzisiaj, w Niedzielę MIŁOSIERDZIA BOŻEGO, która kończy, „dopełnia” Oktawę Zmartwychwstania PAŃSKIEGO, dziękujemy razem z psalmistą PANU, bo JEST MIŁOSIERNY. Jego ODWIECZNA ŁASKA trwa na wieki. Cały świat, choć przeżywa trudny czas pandemii koronawirusa, jest przeniknięty MIŁOSIERDZIEM JEZUSA, więcej jest „zanurzony” w BOŻYM MIŁOSIERDZIU.
JEZUS PRZYSZEDŁ mimo drzwi zamkniętych do Wieczernika, do zalęknionych apostołów. On również PRZYCHODZI do nas, mimo tak wielu lęków i obaw o zdrowie, życie swoje i innych.
CHRYSTUS UKRZYŻOWANY i ZMARTWYCHWSTAŁY JEST MIŁOSIERNY dla każdego człowieka, dla tych, którzy GO widzieli ZMARTWYCHWSTAŁEGO, jak i dla tych, którzy Go nie widzieli, a uwierzyli. Ci, drudzy są szczególnie błogosławieni o czym, przekonuje nas sam CHRYSTUS, wskazując na brak wiary niewiernego Tomasza: Uwierzyłeś, bo MNIE ujrzałeś; błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli. Żeby doświadczyć spotkania z JEZUSEM MIŁOSIERNYM i PRZEMIENIAJĄCEJ MOCY JEGO MIŁOSIERDZIA najpierw trzeba MU uwierzyć i zaufać, a potem zobaczyć działanie JEGO MIŁOSIERDZIA w sobie i wokół siebie. O to przecież prosił JEZUS, przez swój obraz z modlitwą: JEZU, ufam TOBIE!
Do wiary JEZUSOWI, przekonują nas przede wszystkim ostatnie słowa z dzisiejszej Ewangelii: Te zaś (znaki) zapisano, abyście wierzyli, że JEZUS JEST MESJASZEM, SYNEM BOŻYM, i abyście wierząc mieli życie w imię JEGO.
JEZU, ufam TOBIE, przymnóż mi wiary, zaufania TOBIE!
JEZU, MIEJ MIŁOSIERDZIE dla mnie, dla nas, dla naszego Kościoła i dla całego świata!
Z modlitwą w JEZUSIE-SŁOWIE!  Ks. Konrad Walerczak