Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 17 (1290) z dn. 30 kwietnia 2021r.

Porady prawne

Czy trzeba składać rezygnację, by wycofać środki z PPK?

Zwrot środków z PPK oznacza wycofanie zgromadzonych oszczędności przed 60. rokiem życia, z przeznaczeniem na dowolny cel. Nie trzeba jednak składać rezygnacji, by otrzymać pieniądze.

Choć najkorzystniejsze jest oszczędzanie w PPK do 60. roku życia, gdyż głównym celem programu jest poprawa bezpieczeństwa finansowego Polaków po zakończeniu aktywności zawodowej, to nasze oszczędności możemy wypłacić wcześniej. Wszystkie zgromadzone środki można wycofać w dowolnym czasie, bez konieczności podawania przyczyny, dokonując tzw. zwrotu.
Zwrot następuje na wniosek uczestnika PPK i jest składany instytucji finansowej, która prowadzi jego rachunek PPK. Termin, w jakim instytucja finansowa dokona przelewu środków z rachunku PPK na wskazane przez uczestnika konto, jest określony w umowie o prowadzenie PPK, jak również w statucie funduszu inwestycyjnego, statucie funduszu emerytalnego albo regulaminie ubezpieczeniowego funduszu kapitałowego. Zwrot dotyczy całej kwoty zgromadzonej na rachunku PPK (po pomniejszeniach) - nie jest możliwe wycofanie tylko części środków. Dyspozycję zwrotu można złożyć w instytucji finansowej lub za pomocą aplikacji internetowej, logując się na swój rachunek PPK.
Dokonanie zwrotu nie jest tym samym co rezygnacja i nie powoduje, że uczestnik PPK przestaje oszczędzać w programie. Rachunek PPK uczestnika nadal będą zasilać wpłaty finansowane przez uczestnika i przez pracodawcę, a po spełnieniu określonych warunków – dopłaty roczne do państwa.
Rezygnację z oszczędzania w PPK składa się w formie pisemnej pracodawcy. Oznacza ona zakończenie dokonywania wpłat finansowanych przez uczestnika PPK i pracodawcę. Nie oznacza natomiast zwrotu środków, które nadal będą pracowały na naszym rachunku PPK, dopóki nie złożymy odpowiedniej dyspozycji.
(Źródło: www.mojeppk.pl)
Oprac.: Dział Pomocy Związkowej