Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 19 (1340) z dn. 10 maja 2022r.

ROZWAŻANIA BIBLIJNE

Piąta Niedziela Wielkanocna, Rok C, 15 maja 2022r.

Dz 14, 21b-27 Bóg działa przez ludzi
Ap 21, 1-5a Bóg otrze wszelką łzę
J 13, 31-33a. 34-35 Przykazanie nowe daję wam

„Daję wam przykazanie nowe, abyście się wzajemnie miłowali.”
No cóż, dziś bardzo łatwo powiedzieć, gorzej wcielić w życie.
Jezus jednak jest konsekwentny w tym, co mówi i czyni. I daje przykład. Dał przykazanie nowe i sam poszedł jego drogą.
Dlaczego dzisiaj przy przykazaniu miłości pojawia się Judasz? Jezus mówi o miłości, zachęca do niej choć wie, że jest ktoś, kto przyczyni się do Jego męki i śmierci. Mimo to nie poddaje się lękowi, nie upada na duchu. Przeciwnie, powołuje się na miłość w słowach i gestach. Do końca, konsekwentnie po stronie miłości. Niewiele zmieni się w naszym życiu dopóki nie wejdziemy na drogę nowego przykazania miłości na wzór Jezusa. Zamiast poddawać się lękowi w sytuacji zagrożenia lub ulegać złości i nienawiści do tych, którzy występują przeciw nam, trzeba postawić granice ludzkiemu sposobowi reagowania – bez wewnętrznej wolności, postawić granice swoim automatyzmom. Trzeba odwołać się do wewnętrznej wolności, która prowadzi do miłości. A wtedy zamiast reakcji na bodźce, nawet bardzo okrutne, pojawi się w nas wewnętrzna, wolna odpowiedź. Zgodna z naszymi wartościami. Zgodna z naszą wiarą. Jezus pokazał, że to przykazanie możemy wypełnić jeśli zaufamy woli Ojca i całkowicie się jej powierzymy.
o. Jakub Zawadzki SOCist.