Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 1/2 (1229) z dn. 3-10 stycznia 2020r.

XVI Przegląd twórczości Jacka Kaczmarskiego - Kazimierz Pasternak

Historia pamięci

Ponad czterystuosobowa grupa młodzieży ze szkół podstawowych i średnich powiatu kazimierskiego wzięła udział w zorganizowanym po raz szesnasty Przeglądzie twórczości Jacka Kaczmarskiego – barda „Solidarności”, który odbył się w Kazimierskim Ośrodku Kultury, w przeddzień ponurej rocznicy stanu wojennego.
W panelu recytatorskim twórczości Jacka Kaczmarskiego laureatami przeglądu zostali: Kacper Sambór z Liceum Ogólnokształcącego w Kazimierzy Wielkiej plasując się na najwyższym stopniu podium, za interpretację utworu „Tezeusz”. Drugie miejsce zajął Marcin Nawrot również z kazimierskiego liceum za recytację wiersza „Wizyta w PRL na zaproszenie rzecznika rządu”. Trzecie miejsce przypadło Alicji Mróz ze Szkoły Podstawowej w Skalbmierzu za prezentację „Robinsona Crusoe”. Wyróżnieniami zostali uhonorowani: Jakub Sroga – uczeń Samorządowej Szkoły Podstawowej Nr 3 w Kazimierzy Wielkiej za recytację utworu „Przyjaciele” oraz Emil Gaweł recytujący wiersz „Brat dobry, brat zły” z ww. szkoły.
Laureatami konkursu muzycznego twórczości Jacka Kaczmarskiego zostali w kolejności: Aleksandra Radosz z Liceum Ogólnokształcącego w Kazimierzy Wielkiej przy akompaniamencie Dominika Kocińskiego, zachwycając publiczność wykonaniem utworu „A my nie chcemy uciekać stąd”. Drugie miejsce za wykonanie „Ballady Katyńskiej” przy akompaniamencie Ireneusza Górskiego zajęła Aneta Gołębiowska z Zespołu Szkół Rolniczych w Cudzynowicach. Kolejne zaszczytne miejsce przypadło Kamili Zielińskiej z Samorządowej Szkoły Podstawowej Nr 1 w Kazimierzy Wielkiej za interpretacje utworu „Poczekalnia”, przy akompaniamencie Grzegorza Krawczuka. Wyróżnieniami zostali uhonorowani: Martyna Bugaj z Zespołu Szkół Zawodowych w Odonowie za wykonanie utworu ”Wigilia na Syberii” oraz Gabriela Żulichowska z kazimierskiego Liceum Ogólnokształcącego za wykonanie utworu zatytułowanego „Źródło”.
Uroczysta gala finałowa XVI Przeglądu Twórczości Jacka Kaczmarskiego bezpośrednio wpisuje się w dramatyczną 38. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce. Poza licznie zgromadzoną młodzieżą szkolną w gali uczestniczyli również przedstawiciele władz samorządowych, Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” z Regionu Świętokrzyskiego i kazimierskiej oświaty, służb mundurowych, radni miejscy i powiatowi, dyrektorzy, nauczyciele szkół z terenu powiatu kazimierskiego oraz prof. Wiktor Adamus z Uniwersytetu Jagiellońskiego – brat nieżyjącego działacza NSZZ „Solidarność” lat osiemdziesiątych Tadeusza Adamusa z Łyczakowa. Licznie przybyłych gości i laureatów przeglądu powitał Czesław Kowalski – dyrektor Kazimierskiego Ośrodka Kultury. Minutą ciszy uczestnicy przeglądu oddali hołd ofiarom stanu wojennego. W okolicznościowych wystąpieniach starosta kazimierski Jan Nowak, niżej podpisany oraz sekretarz Miasta i gminy Kazimierza Wielka Rafał Stokłosa (odczytał list burmistrza Adama Bodziocha) przywołali dramatyczny czas stanu wojennego, zgotowane Polakom represje i upokorzenia, metodologię inwigilacji i zastraszenia, więzienia i internowania, szczególnie ludzi związanych z działalnością w „Solidarności”, wpisującego się w pokoleniową sztafetę walki o niepodległość ojczyzny. Twórczość Jacka Kaczmarskiego pozwala lepiej zrozumieć dramat tej zbrodni, cierpienia, bólu i brutalnie przerwanej drogi ku wolności, sprawiedliwości i godności Polaków. Głos zabrał także Henryk Duda, który w swym wystąpieniu przybliżył historię „Solidarności” powiatu kazimierskiego, kreśląc sylwetki kolegów internowanych w stanie wojennym.
Zwycięzcy, laureaci i wyróżnieni wymienionych konkursów otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów. Nagrody wręczali: Łukasz Maderak – zastępca burmistrza, starosta Jan Nowak, niżej podpisany - w imieniu „Solidarności” Regionu Świętokrzyskiego oraz Teresa Ochenduszka z Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Kazimierzy Wielkiej. Główne trofeum, statuetkę XVI Przeglądu Twórczości Jacka Kaczmarskiego wręczyła obu laureatom konkurów Beata Stępień – przewodnicząca nauczycielskiej „Solidarności” w Kazimierzy Wielkiej.
Wśród sponsorów Przeglądu był m.in. Region Świętokrzyski NSZZ „Solidarność” w Kielcach i MOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Kazimierzy Wielkiej.
Organizowane kolejne edycje Przeglądu Twórczości Jacka Kaczmarskiego są szczególnie dla młodzieży szkolnej swoistą lekcją historii o czasie karnawału „Solidarności”, nauczaniu papieża Jana Pawła II i brutalnym zdławieniu wolnościowego zrywu Polaków ku wolności przez stan wojenny.