Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 1/2 (1229) z dn. 3-10 stycznia 2020r.

38. rocznica stanu wojennego

13 grudnia 2019r. odbyły się w Kielcach uroczystości upamiętniające wprowadzenie w Polsce 38 lat temu, przez komunistyczne władze PRL, stanu wojennego.
O godz. 10 zostały złożone kwiaty pod tablicą okolicznościową na Areszcie Śledczym (Kielce-Piaski) a wieczorem, w Kieleckiej Bazylice Katedralnej była sprawowana w intencji Ojczyzny i ofiar stanu wojennego, uroczysta msza święta, której przewodniczył Biskup Kielecki Jan Piotrowski.
Po nabożeństwie, uczestnicy uroczystości złożyli kwiaty przed figurą błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki – kapelana „Solidarności”, jednej z ofiar stanu wojennego.
W uroczystościach, organizowanych przez Zarząd Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność", wzięli udział m.in.: senator Krzysztof Słoń, wojewoda świętokrzyski Zbigniew Koniusz i jego zastępca Rafał Nowak, prezydent Kielc Bogdan Wenta, starosta powiatu kieleckiego Mirosław Gębski, radni kieleccy, przedstawiciele urzędu marszałkowskiego, Instytutu Pamięci Narodowej, organizacji społecznych, delegacje organizacji związkowych z pocztami sztandarowymi, osoby internowane w stanie wojennym, a także przedstawiciele Zarządu Regionu Świętokrzyskiej „Solidarności” z przewodniczącym Waldemarem Bartoszem.
Również w Delegaturach Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" odbywały się uroczystości upamiętniające ofiary stanu wojennego.

(ap)

Delegacja Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" złożyła kwiaty przed okolicznościową tablicą, Areszt Śledczy (Kielce-Piaski)

Kielecka Bazylika Katedralna, uroczysta msza św. w intencji Ojczyzny i ofiar stanu wojennego

Po nabożeństwie, uczestnicy uroczystości złożyli kwiaty