Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 22 (1295) z dn. 4 czerwca 2021r.

Ojciec Święty Jan Paweł II w Kielcach - Kazimierz Pasternak

30 lat temu

Czwarta, kolejna pielgrzymka Ojca Świętego Jana Pawła II, największego z rodu Polaków, Świętego, do umiłowanej, już wolnej ojczyzny miała swój początek 1 czerwca 1991 roku. Mija 30 lat od tego, jakże fundamentalnego dla Polaków wydarzenia. Tym razem Ojciec Święty przybył jako duchowny Pielgrzym do Polski przypominając Dekalog – fundament objawionej na Górze Synaj wiary, przybył w szczególnym czasie doświadczenia przez Polaków życia w wolnej, suwerennej Polsce, wywalczonej milionami ofiar, upragnionej i bezcennej. Pielgrzymka przebiegała pod hasłem „Bogu dziękujcie, Ducha nie gaście”. Papież zainaugurował swój pielgrzymi, trudny, inny od poprzednich pielgrzymek do Ojczyzny szlak, głosząc milionom pielgrzymów Dekalog. 3 czerwca, na lotnisku w Masłowie pod Kielcami, podczas uroczystej mszy świętej, z udziałem  setek tysięcy pielgrzymów, w strugach ulewnego deszczu i gwałtownej burzy, Święty Jan Paweł II wzywał Polaków do nieustającego budowania rodzinnego domu na skale czwartego przykazania Dekalogu – czcij ojca swego i matkę swoją, bez względu na systemy ustrojowe, trendy kulturowe czy inne zagrożenia. To czwarte przykazanie Dekalogu z Góry Synaj jest swoistym fundamentem życia społeczno – gospodarczego, dotyczy wprost rodziny, która zawsze decyduje o sile społeczeństwa. W wygłoszonej homilii Papież Jan Paweł II zwracał szczególną uwagę na znaczenie miłości, którą jest sam Bóg, przypominając zarazem, że „Chrystus musiał przywrócić ludzi Bogu, jako Ojcu”. Ojciec Święty mówił o współczesnych zagrożeniach, bolesnych ranach polskich rodzin, których tak bardzo i powszechnie doświadczają. Wszelkie konflikty, rozwody, długotrwałe rozstania rodziców, chociażby z powodu wyjazdu jednego z małżonków za granicę, nadużywanie alkoholu, brak głębokich więzi rodzinnych, boleśnie osłabia rodzinę i trzeba uczynić wszystko, wzywał Papież, aby „rodzina była silna Bogiem”. Jednym z wątków wygłoszonej przez Ojca Świętego homilii związanej z czwartym przykazaniem Dekalogu była ta codzienna miłość do Ojczyzny, traktując słowa Chrystusa „Oto matka moja i moi bracia” jako swoje wyznanie miłości do Ojczyzny”. Ojciec Święty w bolesnych słowach wzywał „mówię tak jak mówię, ponieważ to jest matka, ta ziemia! To jest moja matka, ta Ojczyzna! To są moi bracia i siostry! zrozumcie, że te sprawy nie mogą mnie nie obchodzić, nie mogą mnie nie boleć! Was też powinny boleć. Łatwiej jest zniszczyć, trudniej odbudować. Zbyt długo niszczono! Trzeba intensywnie odbudować!”. A kończąc Ojciec Święty wołał: „Niech się odrodzi rodzina, szczególne miejsce Przymierza Boga z człowiekiem, ludźmi. Imię jego i kościół domowy”.
Podczas uroczystej mszy Ojciec Święty Jan Paweł II ukoronował obraz Matki Bożej Kieleckiej Łaskawej z kieleckiej Bazyliki Katedralnej. Wśród setek tysięcy pielgrzymów była także „Solidarność” Świętokrzyska ze swoim sztandarem i transparentami na cześć Papieża. Warto przypomnieć, że Papież otrzymał honorowy tytuł przewodnika po Górach Świętokrzyskich. Jak powiedział Ojciec Święty: „Dobrze, że jest to tytuł honorowy. Góry Świętokrzyskie są nam wszystkim drogie. Także przez pamięć o tych, którzy w czasie ostatniej wojny nie składali broni, walcząc z okupantem. Wielu z nich oddało w tej walce życie za Ojczyznę. Góry Świętokrzyskie są dla mnie drogie, dlatego, że są ziemią Świętego Krzyża”.