Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 25 (1252) z dn. 19 czerwca 2020r.

Mobilizacja - Kazimierz Pasternak

Po dłuższej przerwie spowodowanej zarazą, dziesiątego czerwca br. odbyło się, z zachowaniem wymogów sanitarnych, posiedzenie Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” z udziałem posła na sejm, wiceministra spraw zagranicznych - Piotra Wawrzyka. Obradom przewodniczył Waldemar Bartosz. Po przegłosowaniu porządku posiedzenia, prowadzący obrady, tytułem wprowadzenia do dyskusji i wystąpienia zapowiedzianego gościa, witanego brawami, zwrócił uwagę na znaczenie pojęcia „polityki traktowanej jako roztropna troska o dobro wspólne”. Poseł w pierwszej kolejności zwracając się do uczestników posiedzenia omówił bieżącą sytuację polityczną w kraju, ze szczególnym uwzględnieniem swoistego restartu wyborczej kampanii prezydenckiej, niezwykle ważnej i decydującej o losach ojczyzny na dziesiątki lat. Stąd w ocenie zarówno posła jak i uczestników zebrania, konieczna jest, jak nigdy dotąd, mobilizacja największej rzeszy uprawnionych do głosowania obywateli i decydujących się na głosowanie za kandydaturą obecnego prezydenta Andrzeja Dudy. Sondaże nie wygrają wyborów w dniu 28 czerwca, nawet najkorzystniejsze, lecz aktywni, świadomi zagrożeń i kierunków rozwoju kraju wyborcy. Słowo mobilizacja padło wielokrotnie, zarówno w wypowiedziach uczestników dyskusji, jak i zaproszonego gościa . W zasadzie, zdaniem posła mamy obecnie dwóch kandydatów w wyścigu do Pałacu Prezydenckiego i związane z tym dwie, diametralnie różne wizje Rzeczypospolitej.
Urzędujący Prezydent Andrzej Duda, ubiegający się o reelekcję, gwarantuje rozwój kraju, utrzymanie świadczeń społecznych, jest wiarygodny w realizacji programowych założeń i wsłuchuje się w głos obywateli, z szansami na ich stabilność życiową. Rafał Trzaskowski z PO, bez żadnych złudzeń zapowiada powrót do rzeczywistości krajowej sprzed 2015 roku, w praktyce oznaczającej likwidację obecnych rozwiązań prospołecznych, zepchnięciem rodziny na margines, popieranie lewicowych koncepcji światopoglądowych ze zniszczeniem dorobku społeczno-gospodarczego włącznie. W dyskusji dało się zauważyć duże zatroskanie o poziom zaangażowania regionalnych struktur partyjnych w kampanię wyborczą, błędy i zaniechania z tym związanie.
Poseł odpowiedział także na pytania związane z regionem, wskazując na perspektywy rozwojowe mające związek z planowaną budową Centralnego Portu Lotniczego.
Następnie przewodniczący posiedzenia wskazał zakłady pracy, zlokalizowane na terenie regionu, gdzie występują różnorodne sytuacje konfliktowe, jednocześnie dziękując posłowi za okazywaną pomoc w ich rozwiązywaniu. Wymienione zostały zakłady, gdzie zostało zawarte porozumienie na okoliczność zachowania miejsc pracy i płacy.
Zdzisława Gątkiewicz - ekspert Zarządu Regionu, wyjaśniła podstawowe kwestie wraz z uprawnieniami organizacji związkowej związane z tarczą antykryzysową.
Przewodniczący Waldemar Bartosz aktualizując program obchodów 40-lecia „Solidarności” wskazał na daty: 27 sierpnia w Kielcach – Katedra, msza święta pod przewodnictwem abp. Marka Jędraszewskiego; 31 sierpnia, otwarcie okolicznościowej wystawy w Kielcach, Końskich i Starachowicach lub Skarżysku, związanej z „Solidarnością” oraz otwarcie w siedzibie Zarządu Regionu Świętokrzyskiego biblioteki „Solidarności” powstałej we współpracy z IPN.
Został zaprezentowany również możliwy do zdobycia „Ryngraf Solidarności”. Z racji 40-lecia „Solidarności” zostanie wydana okolicznościowa moneta. W przygotowaniu jest kalendarium wydarzeń związanych z „Solidarnością” w regionie oraz plakat. Zarząd podjął decyzję o wyrejestrowaniu czterech organizacji związkowych. Dwie nowe zostały zarejestrowane. Przewodniczący przypomniał o rocznicy Radomskiego Czerwca.
Kolejne posiedzenie Zarządu 4 sierpnia 2020r.