Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 25 (1252) z dn. 19 czerwca 2020r.

ROZWAŻANIA BIBLIJNE

XII Niedziela Zwykła, Rok A (21 czerwca 2020 r.)
Jr 20, 10-13 Pan uratował życie ubogiego z ręki złoczyńców
Rz 5, 12-15 Adam i Chrystus
Mt 10, 26-33 WYSŁANIE DWUNASTU APOSTOŁÓW

Czego należy się bać
Każdy człowiek w swoim życiu ma jakieś lęki i obawy. Jedni boją się myszy a inni choroby, cierpienia, samotności bądź śmierci. Jest w nas strach przed wojną, terroryzmem, agresją i krzywdą. Są takie lęki, których nie da się uniknąć lub zbagatelizować. W dzisiejszej Ewangelii Jezus do naszych obaw dodaje jeszcze jedną i najważniejszą. Chrystus przypomina nam o największym niebezpieczeństwie, jakie na nas czyha. Zbawiciel przestrzega przed najbardziej niszczącym złem, jakie może nas spotkać. Najpoważniejszym i najbardziej brzemiennym w skutki jest niebezpieczeństwo potępienia wiecznego i utrata zbawienia. Jezus na fundamencie apostołów zbudował Kościół, który wskazuje wiernym drogę do nieba. W tym Kościele przez posługę kapłanów, daje nam w sakramentach świętych bezcenny dar swojego miłosierdzia. Lecz do nas samych należy, czy z tego daru skorzystamy. Człowiek w swej wolności może wybrać drogę, która prowadzi ku wiecznemu potępieniu. To zaś jest największe nieszczęście, jakie może nas spotkać.

Ks. Krzysztof Tkaczyk, Leszczyny