Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 25 (1346) z dn. 21 czerwca 2022r.

33. Wyścig Solidarności i Olimpijczyków

Tegoroczny, 33. Wyścig Solidarności i Olimpijczyków rozpocznie się 29 czerwca w Żorach. Będzie miał pięć etapów. Kolarze przejadą trasę o łącznej długości 772,8 km w pięciu województwach: śląskim, małopolskim, podkarpackim, świętokrzyskim i łódzkim. Zakończy się 2 lipca.
Pierwszy etap: 29 czerwca, do południa – Żory –Katowice – 92,5 km;
Drugi etap: 29 czerwca, po południu – Tarnowskie Góry – Sosnowiec – 125,8 km;
Trzeci etap: 30 czerwca – Jaworzno – Nowy Sącz – 209,9 km;
Czwarty etap: 1 lipca – Mielec – Tarnobrzeg – 142,8 km;
Piąty etap: 2 lipca – Kielce – Łódź – 201,8 km.

Ostatni etap rozpocznie się startem honorowym o godz. 10 na ul. ks. Ściegiennego w Kielcach, skąd kolarze dotrą na start Ostry w Nowinach. Na trasie są wyznaczone dwie premie lotne: w Piekoszowie (11,4 km) i Sulejowie (122,4), a także pięć premii specjalnych: w Łopusznie (31,5 km), Końskich (66,4 km), Moszczenicy (151 km), Brójcach (171,3 km) i Andrespolu (181,3 km). Na linię mety usytuowanej na ul. Piotrkowskiej przy pasażu Schillera w Łodzi kolarze przyjadą tuż po godz. 15 i pozostanie im do pokonania pętla o długości 4,2 km.
Po zakończeniu każdego etapu będą przeprowadzone ceremonie wręczenia nagród najlepszym zawodnikom, a w Łodzi także uroczyste zamknięcie 33. edycji wyścigu.
Trasa wyścigu, ze względu na trwające w całym kraju prace drogowe, może zostać zmieniona o kilka lub kilkanaście kilometrów dla bezpieczeństwa kolarzy i ekip towarzyszących.

(Źródło: www.wyscig.com.pl)