Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 26 (1253) z dn. 26 czerwca 2020r.

Epidemie towarzyszą ludzkości - Waldemar Bartosz

Epidemia, która atakuje trapi cały świat, niesie ze sobą nie tylko lęki, obawy, ale też ludzie tworzą rozmaite, często niedorzeczne teorie. Z jednej strony słyszy się zwolenników negacji istnienia choroby Covid-19, z przeciwnej strony zaś istnieje przekonanie, że koronawirus jest przejawem apokalipsy, końca świata, boskiej kary, rodzajem współczesnej Sodomy i Gomory.
Tymczasem epidemie trapiły ludzkość od samego początku i pewnie tak już zostanie. Oczywiście, postępy w nauce, szczególnie w medycynie powodują ograniczenia negatywnych skutków chorób. Globalizacja i łatwość w przemieszczaniu się po świecie ułatwia niestety przenoszenie drobnoustrojów.
Patrząc na historię chorób powodujących epidemię, czyli masowe zjawisko przenoszenia i zapadania na choroby, widać z przekazów, że już poważną epidemię opisano w starożytności. Chodzi o chorobę ospy prawdziwej w imperium rzymskim w latach 165 – 180. Inna z nich – „dżuma Justyniana” (541 – 544) pochłonęła aż 25 milionów ofiar. W wiekach średnich „Czarna śmierć” (1346 – 1353) spowodowała śmierć ok. 50 milionów ludzi. Tyfus zawleczony do Ameryki Południowej przez Europejczyków spowodował śmierć 5 – 8 mln istnień ludzkich. Na początku XX wieku w latach 1918 – 1920 grypa tzw. „hiszpanka” przyniosła tragiczne skutki. Zmarło wówczas co najmniej 30 milionów osób.
Również w samej Polsce dziesiątkowała mieszkańców naszych ziem dżuma, cholera, hiszpanka, czarna ospa. Już współcześnie, bo w 1963r. we Wrocławiu wybuchła epidemia ospy prawdziwej. Chorobę przywlókł do Polski w maju 1963r. powracający z Indii oficer Służby Bezpieczeństwa – Bonifacy Jedynak. Z kronikarskiego obowiązku tylko należy dodać, że ów oficer SB pochodził z naszego regionu, z Końskich i w 1981r. już jako generał SB uczestniczył na szczeblu ogólnokrajowym w przygotowaniu stanu wojennego.
Pierwszą ofiarą ospy we Wrocławiu była pielęgniarka, córka salowej, która w szpitalu miała styczność z zakażonym. Stan epidemii ogłoszono 17 lipca a odwołano 19 września. Zachorowało wówczas 99 osób, pracowników służby zdrowia, z których siedmioro zmarło. Najmłodsza ofiara miała 5 miesięcy, najstarsza zaś – 83 lata. Miasto wtedy zostało odcięte od kraju tzw. kordonem sanitarnym. Pomimo tego choroba przedostała się do pięciu innych województw. Szeroko zakrojony plan szczepień ochronnych, izolacja chorych spowodowała, że ograniczono zasięg i czas trwania choroby. Również pierwszego chorego na Covid-19 zdiagnozowano w bieżącym roku we Wrocławiu. Być może ma to związek z faktem, że miasto to jest ośrodkiem tranzytowym w ruchu międzynarodowym.
Również interesujące są historie walki z epidemiami w naszym regionie. Być może pochylimy się nad tym w innym czasie.