Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 27 (1300) z dn. 6 sierpnia 2021r.

Emerytura za staż

Marszałek Sejmu Elżbieta Witek w dniu 30 czerwca 2021r., przyjęła wniosek o utworzeniu „Komitetu Obywatelskiego Inicjatywy Ustawodawczej ustawy o zmianie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz zmianie niektórych ustaw”. Oznacza to, iż od 7 lipca 2021r. można formalnie rozpocząć akcję zbiórki podpisów pod naszym projektem „Emerytura za staż”.
Na zbieranie podpisów mamy 3 miesiące, termin upływa 6 października o godz. 24.00. Do tego dnia musimy zebrać 100 tys. podpisów, aby projektem ustawy zajął się Sejm. Oczywiście, im więcej osób podpisze się pod nim, tym lepiej, dlatego ważne jest, aby w akcję włączyły się wszystkie organizacje związkowe.
Podpisy popierające projekt ustawy „Emerytura za staż” można składać w siedzibie Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" (Kielce, ul. Planty 16A, czwarte piętro) a także we wszystkich siedzibach Delegatur Świętokrzyskiej „Solidarności”.