Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 27 (1300) z dn. 6 sierpnia 2021r.

ROZWAŻANIA BIBLIJNE

XIX Niedziela zwykła, Rok B, 8 sierpnia 2021r.
1 Krl 19, 4-8 Cudowny pokarm przywraca siły Eliaszowi
Ef 4, 30 – 5, 2 Naśladować Boga, który objawił swoją miłość w Chrystusie
J 6, 41-51 Chleb żywy, który zstąpił z nieba

Ewangelia Chrystusowa była, jest i będzie aktualna zawsze. Bez względu na czasy, bez względu na przemiany społeczne czy polityczne. Dzisiejszy fragment tylko to potwierdza. Bo oto nasze oczy zwracamy w stronę Chrystusa, który jest chlebem życia obecnym w Eucharystii, w którą dziś wątpi coraz więcej osób. Wierzymy oczywiście będąc w kościele, ale po wyjściu z niego ta nasza wiara w przemieniającą moc Chrystusa, poprzez przyjmowanie Jego Ciała słabnie. A to właśnie ten pokarm duchowy ma na celu jedno: upodobnienie się do Jezusa. Do Jego sposobu widzenia świata, Jego myślenia, Jego sposobu zachowania, postępowania.
Czasy dzisiejsze i to co dzieje się na świecie powinny spowodować w nas tęsknotę za Bogiem, za Eucharystią. Bo boimy się wszystkiego, tylko nie Boga. Wierzymy wszystkim, tylko nie Bogu. Karmimy się wszystkim, tylko nie słowem Bożym i nie Eucharystią. Niech dzisiejszy dzień będzie szansą na przylgnięcie do Zbawiciela. Tego, który daje życie wieczne. Bo bez niego nawet śmierć nie
o. Jakub Zawadzki SOCist.