Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 28 (1301) z dn. 10 sierpnia 2021r.

W Sierpniu - Waldemar Bartosz

Sierpień, jak co roku, obfituje w rocznicowe wydarzenia, bo przecież mija rok od setnej rocznicy zwycięstwa nad bolszewikami w 1920r., mija 77 lat od wybuchu Powstania Warszawskiego w 1944r. i 41 lat od powstania NSZZ "Solidarność". Te ważne rocznice będą z pewnością przypominane przez środki masowego przekazu i z pewnością ludzie „Solidarności” będą obecni na obchodach tych rocznic. Jednocześnie ten znaczący miesiąc będzie czasem ważnych decyzji. Na większość z nich pewnie nie będziemy mieć dużego wpływu, na przykład na ostateczny kształt „Polskiego Ładu”. Ten rządowy projekt z pewnością jest interesujący również dla nas, wszak jeden z naczelnych naszych postulatów: znaczący wzrost kwoty wolnej od podatku zostanie zrealizowany. Czekamy jednak na ostateczne projekty ustaw, aby móc się rzetelnie odnieść do zaproponowanych zmian. Z pewnością jednak mamy wpływ na rozwój akcji dotyczącej wprowadzenia emerytur stażowych. Akcja ta prowadzona pod hasłem „Emerytura za staż” w sierpniu właśnie nabiera tempa. Zebranie dużej liczby podpisów od projektem ustawy mającej wprowadzić to rozwiązanie zależy wyłącznie od nas. Każdy podpis się tutaj liczy, od ich sumy zależeć będzie przecież waga tej naszej propozycji. Żaden z decydentów, w tym przypadku – posłowie, nie może zlekceważyć setek tysięcy a może miliona obywateli, którzy opowiadają się za emeryturą stażową. W miesiącu rocznic historycznych, niech ta nasza decyzja – podpis swój, swojej rodziny i przyjaciół dołoży się do znaczenia sierpnia, Polskiego Sierpnia.