Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 31 (1258) z dn. 11 września 2020r.

Uroczystość 40. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” - Jan Seweryn

Jak co roku, Komisja Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS (MAN, PKC i APLEONA) w Starachowicach uczciła rocznicę powstania Związku. 31 sierpnia br. o godzinie 14.45 pod tablicą upamiętniającą członków „Solidarności” z FSC, znajdującą się na Budynku Biura Głównego MAN odbyło się spotkanie członków i sympatyków „Solidarności”, w trakcie którego zostały złożone wiązanki i zapalone znicze. Wiązankę w imieniu Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” złożyli Jan Seweryn i Małgorzata Żłobecka. Wiązanki złożyli też: Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy w MAN Zbigniew Palacz oraz członek Światowej i Europejskiej Rady Zakładowej MAN Mariusz Dzwonek. Następnie uczestnicy uroczystości z flagami związkowymi, transparentem i sztandarami, przy dźwiękach pieśni strajkowych, przeszli chodnikami ulic 1 Maja i Radomskiej pod Pomnik „Solidarności” przy kościele Wszystkich Świętych, gdzie pod tablicą poświęconą robotnikom zamordowanym w czasie rządów PZPR i pod Pomnikiem Solidarności złożyli kwiaty. Również przy Obelisku Anny Walentynowicz i pod Kamieniem Solidarności zapalili znicze.