Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 33 (1217) z dn. 4 października 2019r.

„Solidarność” w pielgrzymce do Matki Bożej - Kazimierz Pasternak

Polski Świat Pracy, Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” po raz trzydziesty siódmy pielgrzymował w dniach 14-15 września br. do Jasnogórskiego Sanktuarium przed oblicze Matki Bożej Królowej Polski, pod hasłem „Matko, która nas znasz, z dziećmi Twymi bądź”. W pielgrzymce ogólnopolskiej wzięło udział ponad dwadzieścia tysięcy pielgrzymów ze wszystkich zakątków naszego kraju. Z Regionu Świętokrzyskiego dwadzieścia jeden autokarów z tysiąc dwustu pielgrzymami wyruszało na Jasnogórski Szczyt. Była piękna pogoda. Oprawę muzyczną zapewniła Orkiestra Dęta Gminy Miejsce Piastowe założona w 1895 roku przez błogosławionego księdza Bronisława Markiewicza. W pierwszym dniu pielgrzymki mszy świętej przewodniczył i Apel Jasnogórski poprowadził metropolita przemyski abp Adam Szal. Rozważania Drogi Krzyżowej na Wałach przygotował i zrealizował Region Podkarpacie NSZZ „Solidarność”. Drugi dzień pielgrzymowania został zapoczątkowany o północy mszą świętą pod przewodnictwem księdza Krzysztofa Mijała. Czuwanie nocne w Kaplicy Cudownego Obrazu Matki Bożej zorganizował Region Podkarpacie NSZZ „Solidarność”, będący zarazem organizatorem Drogi Krzyżowej wraz z Regionem Środkowo – Wschodnim NSZZ „Solidarność”. Modlitwa różańcowa w drugim dniu pielgrzymowania z Jasnogórskiego Szczytu poprzedziła wykład prof. Mieczysława Ryby z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na temat: „Nauka społeczna kościoła wobec zagrożeń ideologicznych i systemowych współczesnego świata”.
Następnie głos zabrał Piotr Duda – Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” kierując w pierwszej kolejności słowa pozdrowienia do obecnej Rodziny błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki – Patrona Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”, inicjatora Pielgrzymki Ludzi Pracy w 1983 roku. Dziękując pielgrzymom za obecność, ponad stu trzydziestu pocztom sztandarowym NSZZ „Solidarność”, przypomniał już osiągnięte, ważne dla Świata Pracy cele – zwracając uwagę na postulaty wymagające realizacji. Obecny po raz pierwszy w historii pielgrzymek Premier Rządu Najjaśniejszej Rzeczpospolitej Mateusz Morawiecki, witany owacyjnie, podziękował NSZZ „Solidarność” za odwagę w pokojowej batalii o narodową niepodległość, otwarcie drogi wolności dla krajów Europy Środkowo – Wschodniej i niezłomną walkę o prawa pracownicze i obywatelskie. Zostało odczytane również przesłanie Andrzeja Dudy – Prezydenta Rzeczpospolitej. Centralnej, koncelebrowanej Mszy Świętej ze Szczytu Jasnogórskiego przewodniczył abp wrocławski, Józef Kupny – Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy, a homilię wygłosił metropolita przemyski abp Adam Szal, wskazując między innymi na aktualne zagrożenia dla Kościoła, Ojczyzny i potrzebę solidarności międzyludzkiej. W 100-lecie Państwowej Inspekcji Pracy został uroczyście poświęcony jeden ze sztandarów NSZZ „Solidarność” z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Katowicach.