Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 38 (1222) z dn. 8 listopada 2019r.

Świętujemy Twoją Niepodległość, Ojczyzno! - Kazimierz Pasternak

Narodowe Święto Niepodległości zobowiązuje do refleksji i głębokiej zadumy nad teraźniejszością i przyszłością naszej dumnej Niepodległej Ojczyzny. Od każdego z nas zależy realizacja testamentu naszych bohaterów - tych znanych i zapomnianych, którzy kierując się dewizą Bóg–Honor-Ojczyzna nie wahali się bronić Ojczyzny w dramatycznym czasie powstań zbrojnych czy kolejnych nawałnic wojennych, płacąc cenę utraty życia, zdrowia, tortur i różnorakich prześladowań. Nasze pokolenie na szczęście ma możliwość życia w pokoju, co jest wielką wartością. 11 Listopada tego roku przypada 101 rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” opierając swoje działania na gruncie etyki chrześcijańskiej i katolickiej nauki społecznej jest jednym z ogniw w pokoleniowym łańcuchu „batalii Polaków o odzyskanie przez Polskę Niepodległości”. Z pomocą Ducha Świętego wezwanego do obrony naszej Ojczyzny przez Ojca Świętego Jana Pawła II pamiętnego drugiego czerwca 1979 roku na Placu Zwycięstwa w Warszawie, udało się pokojowo wyrwać Polskę i kraje Europy Środkowowschodniej z komunistycznej, powojennej niewoli. Dokonało tego pokolenie Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”, 10 milionowej, odważnej rzeszy mieszkańców naszej Ojczyzny. Złowrogi, dramatyczny w skutkach stan wojenny nie zdołał cofnąć wskazówek niepodległościowego zegara uruchomionego bohaterskim wysiłkiem pokolenia „Solidarności”. Dumni z niepodległej Ojczyzny spotykamy się w Narodowym Dniu Niepodległości w uroczystych manifestacjach, okolicznościowych marszach pod biało-czerwonymi flagami, na dziękczynno – błagalnych mszach świętych oddając pokoleniowy hołd bohaterom niepodległościowej sprawy.