Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 38 (1222) z dn. 8 listopada 2019r.

Był ciągle w drodze - Kazimierz Pasternak

Odsłonięcie pomnika Przemysława Gosiewskiego w Kielcach

27 października br. przy pięknej, słonecznej pogodzie z udziałem m.in. Mateusza Morawieckiego – Premiera Rządu Rzeczpospolitej, Elżbiety Witek – Marszałka Sejmu, Stanisława Karczewskiego – Marszałka Senatu, Jarosława Kaczyńskiego – Prezesa Prawa i Sprawiedliwości, posłów, senatorów, samorządowców i mieszkańców Kielc i regionu świętokrzyskiego został odsłonięty pomnik Przemysława Gosiewskiego – posła, wicepremiera, człowieka oddanego bez reszty służbie Ojczyźnie i mieszkańcom regionu świętokrzyskiego. Był obecny poczet sztandarowy Regionu Świętokrzyskiej „Solidarności” z delegacją NSZZ „Solidarność” z udziałem przewodniczącego Waldemara Bartosza. Uroczystość odsłonięcia pomnika została poprzedzona uroczystą koncelebrowaną mszą świętą w Kieleckiej Bazylice Katedralnej pod przewodnictwem opata Rafała Ściborowskiego z Archiopactwa Ojców Cystersów w Jędrzejowie. Ksiądz Dariusz Gącik, wikariusz generalny diecezji kieleckiej w wygłoszonej homilii, charakteryzując Przemysława Gosiewskiego, podkreślił, że w jego postawie nie było pogardy dla drugiego człowieka, znajdując zawsze czas dla innych. Przed odsłonięciem pomnika zlokalizowanego w ścisłym centrum Kielc, przy ulicy Warszawskiej, obok  „Przystanku Historia” i w bezpośrednim sąsiedztwie ulicy Lecha Kaczyńskiego, Jarosław Kaczyński w krótkim wystąpieniu przypomniał sylwetkę wicepremiera, posła Ziemi Świętokrzyskiej kilku kadencji, podkreślając, „że był najbardziej niezwykłym człowiekiem jakiego spotkał. Był człowiekiem niebywałej energii, a także osobą, dla której nie było rzeczy niemożliwych, nie można go było zatrzymać ani zniszczyć” – powiedział Jarosław Kaczyński. Podczas uroczystości odsłonięcia pomnika byli także rodzice Przemysława Gosiewskiego. Ojciec wicepremiera Jan Gosiewski powiedział, że – jego syn zawsze w sercu nosił potrzebę dążenia do prawdy, która jest potrzebna w życiu rodzinnym i publicznym.
Złożenie wieńcy i wiązanek kwiatów przy pomniku przez liczne delegacje zakończyło uroczystości.
Prace budowlane przy pomniku Przemysława Gosiewskiego trwały od lipca tego roku. Przewodniczącym społecznego komitetu budowy pomnika był senator Krzysztof Słoń.