Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 43 (1316) z dn. 23 listopada 2021r.

Ojczyznę wolną pobłogosław, Panie - Kazimierz Pasternak

Eskalacja konfliktu na granicy z Białorusią w wykonaniu Łukaszenki jest wielce niebezpieczna dla suwerenności, niepodległości naszej ojczyzny. Nie wiadomo czym to się skończy. Dzieje się to wszystko za przyzwoleniem sowieckiego mocarstwa nuklearnego. Jak na razie, nasi żołnierze, straż graniczna, policja, inne służby mundurowe skutecznie strzegą naszej wschodniej granicy przed licznymi prowokacjami ze strony białoruskiej służby bezpieczeństwa z udziałem masowo gromadzonych migrantów w bezpośrednim sąsiedztwie granicy, oczekujących na realizację propagandowo głoszonych haseł wyjazdu przez terytorium Polski do Niemiec. Każdej nocy mają miejsce próby przerwania zasieków z drutu kolczastego i przełamania naszych granic. To budzić musi obawy o przyszłość naszej ojczyzny. Dziś jesteśmy, dzięki bohaterstwu, determinacji i aktywności strzegących naszych granic służby mundurowych bezpieczni. Trudno przewidzieć co będzie jutro, za miesiąc, czy w najbliższych latach. To chyba kolejne dziejowe wyzwanie dla Polaków w obronie, z takim trudem, odzyskanej niepodległości. Obyśmy solidarnie z pomocą bożą dali radę skutecznie oddalić to niebezpieczeństwo.
Święto niepodległości 11 listopada A.D. 2021 jak zawsze, było okazją dla milionów Polaków w ojczyźnie i na świecie, do zamanifestowania patriotyzmu w barwach biało-czerwonych i klimacie hymnu narodowego. Nie inaczej było w województwie świętokrzyskim. Liczne uroczystości, msze święte zgromadziły tysiące ludzi, w tym młodych Polaków, dla których była to swoista lekcja historii, poznania narodowej, niepodległościowej tradycji i okupionej daniną życia, przelanej krwi wielu rodaków – znanych i tych zapomnianych, dla niepodległościowej sprawy. W Kielcach, przed pomnikiem niepodległości, Zbigniew Koniusz - wojewoda świętokrzyski w imieniu mieszkańców województwa złożył wieniec w biało-czerwonych barwach. W kieleckiej bazylice katedralnej, pod przewodnictwem Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego została odprawiona uroczysta msza święta w intencji Niepodległej Rzeczypospolitej. Była kompania honorowa Wojska Polskiego, przedstawiciele służb mundurowych, liczne poczty sztandarowe, mieszkańcy Kielc i okolic oraz orkiestra garnizonu Straży Granicznej z Nowego Sącza. Nie zabrakło też licznej delegacji NSZZ „Solidarność” Regionu Świętokrzyskiego z jej przewodniczącym Waldemarem Bartoszem.
Biskup kielecki w wygłoszonej homilii wskazał na konieczność codziennej służby i miłości do ojczyzny. Jest to obowiązek każdego z nas.  Cytując błogosławionego Stefana Wyszyńskiego w sferze wolności i obrony ojczyzny, wskazał na aktualność głoszonego przez Prymasa nauczania.
W południe, na dziedzińcu Zamku Biskupów Krakowskich, z udziałem uczestników liturgii został uroczyście odśpiewany hymn państwowy. Kolejny etap uroczystości miały miejsce na kieleckim Placu Wolności, w bezpośrednim sąsiedztwie monumentu poświęconego marszałkowi Piłsudskiemu, który za życia w Kielcach przebywał. Były okolicznościowe przemówienia:  Zbigniew Koniusza - wojewody świętokrzyskiego i posłanki Anny Krupki. Odprawa wart wpisała się w ceremoniał wojskowy. Były awanse na kolejne stopnie wojskowe i Apel poległych.
Wśród licznych delegacji, przedstawiciele „Solidarności” Świętokrzyskiej z przewodniczącym Waldemarem Bartoszem złożyli kwiaty przed pomnikiem marszałka Józefa Piłsudskiego.
Oprawę muzyczną zapewniła wspomniana orkiestra.