Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 43 (1316) z dn. 23 listopada 2021r.

ROZWAŻANIA BIBLIJNE

I Niedziela Adwentu – Rok C, 28 listopada 2021r.
Jr 33, 14-16
1 Tes 3, 12-4,2
Łk 21, 25-28, 34-36

Perspektywa końca świata

Pierwszą Niedzielą Adwentu rozpoczynamy nowy rok liturgiczny – nowy etap w budowaniu Bożego królestwa w naszych sercach i w naszym życiu. Z dzisiejszego fragmentu Ewangelii możemy wywnioskować dwie prawdy: pierwszą, że obecny kształt świata będzie miał swój koniec i drugą, że na końcu czasów przyjdzie powtórnie Jezus Chrystus. Niestety, nie znamy czasu, kiedy nastąpi to wydarzenie. Opis zjawisk towarzyszących temu końcowi, jak powodzie, trzęsienia ziemi lub różne znaki na słońcu, księżycu i gwiazdach Chrystus zaczerpnął ze współczesnej mu apokaliptyki żydowskiej. Posługiwał się nimi podobnie jak obrazami w przypowieściach, aby łatwiej być rozumianym przez prostych ludzi. Dla chrześcijan koniec świata i życia nie powinny być tragedią. Nie jest to bowiem koniec ich istnienia, ale tylko przejście do innej postaci bytowania. W tej nowej postaci nastąpi widzialne spotkanie z Chrystusem. Warto zwrócić uwagę, że przecież o to modlimy się w Mszy św.: (…) abyśmy (…) pełni nadziei oczekiwali przyjścia naszego Zbawiciela Jezusa Chrystusa (…). Kościół często nam przypomina o końcu świata i śmierci, abyśmy nasze życie traktowali na serio i dzięki temu mogli je dobrze przeżyć.
ks. Krzysztof S. Tkaczyk
wikariusz parafialny