Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 7 (1280) z dn. 19 lutego 2021r.

Świętokrzyski Szlak Solidarności - Waldemar Bartosz

Dobrze jest czasami posurfować w Internecie. Ktoś powie, że tam znajduje same śmieci. Może, ale dla chcącego nic trudnego – można też znaleźć prawdziwe rodzynki. Dzięki takiemu poszukiwaniu odnaleźć można znakomitą inicjatywę Regionu Małopolska NSZZ "Solidarność". Zwie się ona „Małopolski Szlak Solidarności” i w rzeczy samej skupia się na zaproponowaniu swoistego szlaku turystycznego po miejscach związanych z całą historią NSZZ "Solidarność" w województwie małopolskim. Koordynatorem tej inicjatywy jest Adam Gliksman, zastępca przewodniczącego Zarządu Regionu i członek Komisji Krajowej Związku w obecnej kadencji.
Przyglądając się opisom tego szlaku, widać, że autorzy, bo jest ich wielu, nizaną jak koraliki na sznurek, otrzymane wiadomości o miejscach, tablicach, pomnikach poświęconych wydarzeniom z minionych 40 lat Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. Ten łańcuszek wydarzeń obejmuje nie tylko miasto królewskie Kraków, ale także poszczególne powiaty.
Znaczenie historyczne, dydaktyczne, promocyjne tej inicjatywy jest nie do przecenienia. Wyobrazić przecież można sobie zarówno wycieczki szkolne, wyjazdy związkowe takim szlakiem. Jednocześnie motywuje on zarówno społeczność lokalną, twórców i historyków do dalszych badań, opisów i przypomnień. Starsze pokolenie twórców „Solidarności” powoli odchodzi, jest więc ostatni moment, aby zdobyć jeszcze relacje świadków i aktorów czynnych w latach osiemdziesiątych XX wieku.
Ta małopolska inicjatywa zachwyca. Może też inspirować do stworzenia podobnego świętokrzyskiego szlaku. Czy tak się stanie, zależy od nas, od tego czy i jak duży byłby odzew. Gdyby była taka wola i oczywiście po uzyskaniu zgody koordynatora małopolskiego szlaku – kolegi Adama Gliksmana, nasz szlak mógłby się zwać: „Świętokrzyski Szlak Solidarności”. Jestem za!