Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 7 (1280) z dn. 19 lutego 2021r.

ROZWAŻANIA BIBLIJNE

I Niedziela Wielkiego Postu
Rok B (21 lutego 2021 r.)
Rdz 9, 8-15
1 P 3, 18-22
Ewangelia Mk 1, 12-15

Wielki Post – czas walki z pokusami
Rozpoczynający się Wielki Post jest czasem, w którym każdy z nas powinien zerwać ze swoimi osobistymi pokusami, nałogami czy stereotypowym myśleniem. Jezusowe wezwanie: „Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię” (Mk 1, 15) jest takim właśnie programem na Wielki Post. Potrzebny jest nam wysiłek, aby wyjść na „pustynię swojego życia” i zacząć powrót do Boga, najpierw poprzez refleksję nad sobą a potem poprzez konkretne czyny weryfikujące życie. Jakże ważna jest w tym procesie powrotu modlitwa. W doświadczeniach duchowej pustyni łatwo jest popaść w rozpacz i zniechęcenie. Łatwiej jest wtedy stracić czujność i podejmować pochopne decyzje. Czy w naszym życiu często doświadczamy duchowej pustki i jakie w tym doświadczeniu dostrzegamy pozytywne strony? Prośmy Jezusa o umocnienie w duchowej walce, aby trudne doświadczenia wydobywały z nas to, co uczyni nas bardziej dojrzałymi ludźmi otwartymi na cierpienie innych.
Ks. Krzysztof  Tkaczyk