Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 8 (1235) z dn. 21 lutego 2020r.

Związek potrzebny Polakom - Waldemar Bartosz

Czterdzieste urodziny NSZZ „Solidarność” obfitować będą w rozmaite wydarzenia. Zarówno Komisja Krajowa naszego Związku jak i poszczególne Zarządy Regionów planują kalendarz różnych zdarzeń. Również instytucje państwowe, które zajmują się współczesną historią Polski deklarują swój wkład w to święto.
Instytut Dziedzictwa Solidarności powołany w roku ubiegłym decyzją Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Komisję Krajową NSZZ „Solidarność” również planuje szereg różnych form organizacyjnych.
Planuje na przykład szereg Zajęć Edukacyjnych dla dzieci i młodzieży pt. „Młodzi Ambasadorowie Solidarności”.
Cztery planowane wystawy mają przybliżyć różne elementy historii „Solidarności”. Będą to wystawy poświęcone życiu i działalności opozycyjnej Lecha Kaczyńskiego, wystawa zatytułowana „Człowiek rodzi się i żyje wolnym”, wystawa poświęcona Kornelowi Morawieckiemu oraz kolejna wystawa „Kapelanowi Solidarności”. Planowane są także trzy wydawnictwa: książka poświęcona historii Związku odzwierciedlająca najnowszy stan badań historycznych. Książka „Alfabet Solidarności” adresowana będzie do młodzieży i zawierać będzie krótkie, napisane z pewną swadą teksty o najważniejszych kwestiach związanych z „Solidarnością”. Natomiast „Kalendarium Solidarności” w formie książki i publikacji internetowej pokaże wydarzenie związane z „Solidarnością”, poczynając od połowy lat 70-tych XX wieku.
Specyficzną formą przypomnienia ważnych wydarzeń związanych z „Solidarnością” będzie akcja na nośnikach wielkoformatowych poświęcona ważnym elementom z historii Związku.
Specjalnie zaprojektowane bilbordy umieszczone w przestrzeni publicznej będą swą formą „atakować” uwagę ludzi.
Zarysowane plany mają jeden cel - pokazać, że urodziny „Solidarności” dotyczą żyjącej i aktywnej organizacji, o której ostatnio Prezydent RP Andrzej Duda powiedział na spotkaniu z komisją Krajową „Solidarności”, że Związek nasz był, jest i będzie potrzebny Polakom.